onsdag 9 november 2011

Tårtbotten

När jag gör mina bottnar gör jag efter den enkla metoden "lika delar". Det vill säga: lika delar ägg, socker och mjölblandning. Smidigt och enkelt.

Den här bottnen blir hög och har du inte en så kallad anslagsform med höga kanter bör du förhöja tårtformen med en krage av bakplåtspapper, så att inte smeten rinner över kanten. Smöra då först tårtformen och "klistra" dit bakplåtspappret. Smöra sedan bakplåtspappret och bröa till sist både formen och bakplåtspappret.

Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i det första glaset. Hur många ägg som behövs beror på hur stor anslagsformen är:

18 cm i diameter = 2 stora ägg
20 cm i diameter = 3 stora ägg
24 cm i diameter = 4-5 stora ägg
26 cm i diameter = 5-6 stora ägg

Häll i det andra glaset upp lika mycket socker som det är ägg i första glaset. I glas nummer tre ska mjölblandningen vara; lika mycket mjölblandning som det är ägg och socker. Jag brukar ha 50/50 av vetemjöl och potatismjöl för att få en luftig tårtbotten. Är det chokladbotten jag ska baka har jag 1/3 vetemjöl, 1/3 potatismjöl och 1/3 kakao. I mjölglaset hälls också bakpulvret:

1 tsk till 2-3 ägg
1 ½ tsk till 4-5 ägg
2 tsk till 6 ägg

Vispa äggen och sockret riktigt vitt och pösigt. Sikta mjölblandningen, dock inte direkt i ägg- och sockerblandningen för att förhindra klumpar. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll tårtsmeten i en smörad och bröad anslags- eller springform.

Grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme. Hur lång tid bottnen ska gräddas beror på hur många ägg du har och skiljer sig dessutom från ugn till ugn, men ungefärliga tider är:

20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-6 ägg

Känn med en sticka för att vara på den säkra sidan. Om stickan är torr är bottnen klar. Undvik dock att öppna ugnsluckan de första 20 minuterna så att inte tårtbotten sjunker ihop.

Låt bottnen svalna i 10-15 minuter innan den stjälps upp på ett sockrat bakplåtspapper.

För en tårtbotten med vaniljsmak tillsätt då vaniljsocker enligt följande:

2-3 ägg = ½ tsk
4-5 ägg = 1 tsk
6 ägg = 1 ½ tsk

Receptet kommer från http://bakalitenkaka-tove.blogspot.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar