torsdag 17 maj 2012

Lemon curd och lemon curd-mousse

Lemon curd är gott som fyllning till småkakor och som pålägg på rostat bröd och scones. Eller varför inte som tårtfyllning om den blandas med färskost och grädde?

Lemon curd går att köpa färdig i affären, men hemlagat är ju alltid godast. Dessutom är det väldigt enkelt att göra en sats curd. Det här receptet kommer från Leila Lindholms "A Piece of Cake".

Till en liten burk behövs:
3 citroner
1 ½ dl strösocker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 äggulor
2 ägg

Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två citroner och låt koka upp tillsammans med sockret och smöret. Sila vätskan. Blanda ut majsstärkelsen med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen har tjocknat. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.

Lemon curd-mousse:
75 g naturell färskost
2 dl grädde

Om curden ska bli fyllning till en tårta blandas 1/3 kall curd tillsammans med färskost och hårt vispad grädde. Fyllningen räcker till ett lager fyllning till en 24 cm diameter stor tårta.

Tänk på att lemon curd inte håller så länge i kylen, max två veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar