söndag 17 februari 2013

Tårtbotten till regnbågstårta

Till regnbågstårtan provade jag att göra en ny tårtbotten med bara äggvitor. Givetvis behöver man inte färga bottnarna i regnbågens färger. De blir lika goda ofärgade.

225 g smör, rumstempererat
100 g florsocker
5 äggvitor, rumstempererade
2 tsk vaniljpulver
375 g vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
350 g mjölk, rumstempererad
Röd, orange, gul, grön, blå och lila pastafärg

Vispa smör och socker pösigt. Blanda i äggvitan, lite i taget. Rör om så allt blandas. Tillsätt flor- och vaniljsockret och rör om. Varva med att hälla i mjölk och siktat mjöl, bakpulver och salt i smeten. Blanda smeten väl. Häll upp smeten i 6 stycken skålar. Det är viktigt att det är lika mycket smet i varje skål, så använd gärna en våg. Färga de olika delarna med antingen pastafärg eller karamellfärg. (Pastafärg är bättre, eftersom den är mer koncentrerad och det inte behövs så mycket färg.) Färgen du ser på smeten är den färg som bottnarna får som färdiggräddade, förutom själva ytan.

Häll upp smeten i 6 stycken smörade och bröade formar. Engångs-aluminiumformar är det bästa att använda. Har du en varmluftsugn så kan alla bottnar gräddas samtidigt. Jag hade inte engångs-aluminiumformar, utan en styck suffléform med 17 cm i diameter, som jag använde till alla bottnarna. Gräddningen tog alltså lite tid för mig, men det var inte någon skillnad i smak eller konsistens på de bottnar som gräddades först eller sist.

Grädda bottnarna i mitten av en 175 grader varm ugn. Mina bottnar som gräddades i en form som var 17 cm i diameter behövde gräddas i ungefär 20 minuter. Har formen större diameter tar gräddningen kortare tid. Har formen mindre diameter tar gräddningen längre tid. Känn med en sticka för att vara på den säkra sidan. Stickan ska kännas torr, då är bottnen klar.

Receptet kommer från bloggen Sockerrus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar